VEELGESTELDE VRAGEN

Je vindt hier antwoord op veel gestelde vragen. Deze antwoorden zijn nooit een vervanging van het advies van een arts en/of specialist. Raadpleeg in geval van twijfel altijd uw huisarts.

Mijn baby hoest, wat moet ik doen?

Meestal hoest je baby door een virusinfectie, dat gaat vanzelf over. Baby’s maken veel slijm aan en hoesten helpt dan om de longen schoon te houden. Hoesten is wel vermoeiend en tijdens een hoestbui kan je baby wat benauwd zijn. Dit is soms beangstigend maar die benauwdheid gaat na de hoestbui direct over. Zorg dat je baby voldoende drinkt. Stoom geeft verlichting; het veiligst is om de hete kraan te laten lopen in de badkamer en je baby rustig de vochtige lucht in te laten ademen (PAS OP MET HEET WATER EN STOOM!).

Het hoesten van je baby kan 3 tot 4 weken aanhouden. Zelfs als het hoesten stopt kan je kindje direct weer een nieuwe verkoudheid oplopen.

Raadpleeg bij deze signalen je arts of apotheker:

  • Koorts (boven 38°C) bij baby’s jonger dan 3 maanden, wanneer uw baby ouder dan 3 maanden is en langer dan 3 dagen koorts heeft, als je baby veel kreunt en ontroostbaar huilt, als je baby slecht drinkt of erg benauwd is.
Waarschuw direct een arts als je baby:
  • bloederig slijm ophoest
  • tussendoor een paar seconden stopt met ademhalen
  • suf is (moeilijk te wekken), slap, bleek of grauw
  • erg benauwd is: de neusvleugeltjes staan wijd open bij het inademen en/of de huid tussen de ribjes trekt helemaal in

Wat is een verkoudheid?

Een verkoudheid wordt meestal veroorzaakt door een virus. Je afweersysteem valt deze indringer aan en je lichaam vertoont daardoor ziekteverschijnselen. De slijmvliezen in je neus, keel en holtes raken ontstoken en zwellen op. Daardoor krijg je last van een verstopte neus, snotteren, niezen, hoesten, keelpijn en soms oorpijn. Wanneer het virus is uitgeschakeld, herstelt je lichaam vanzelf (2-3 weken).

Langdurig hoesten? (wanneer moet ik een arts bezoeken)

Hoesten wordt meestal veroorzaakt door een virusinfectie. Dit gaat met een week of 2-3 vanzelf over. Blijf je langer dan 3 weken aanhoudend hoesten, raadpleeg dan een arts. Dat geldt ook bij koorts (langer dan 5 dagen boven 38°C), veel groen slijm, slijm met bloed en bij ernstige benauwdheid.

Waarom hoest ik?

Hoesten is een reflex die ontstaat als de luchtwegen geprikkeld worden door bijvoorbeeld rook, stof, chemicaliën of een vreemd voorwerp (verslikken). Hoesten houdt je longen schoon. Een virus of bacterie zorgt voor een infectie die je bovenste luchtwegen irriteert en een hoestprikkel veroorzaakt. Deze hoest kan gepaard gaan met veel slijm (slijmhoest) of juist niet – dan spreek je van een droge of kriebelhoest.

Mijn kind hoest, wat moet ik doen?

Meestal hoest je kind door een virusinfectie, dat gaat vanzelf over. Kinderen maken veel slijm aan en hoesten helpt dan om de longen schoon te houden. Hoesten is wel vermoeiend en tijdens een hoestbui kan je kind wat benauwd zijn. Dit is soms beangstigend maar die benauwdheid gaat na de hoestbui direct over. Geef je kind veel te drinken – koud bij een zere keel (ijsje!) en warm als het last heeft van veel slijm. Het hoesten van je kindje kan 3 tot 4 weken aanhouden. Met name peuters en kleuters rollen van de ene verkoudheid in de andere. Stomen, een neusspray, verkoudheidsbalsem op de borst of een hoestdrankje kan verlichting geven.

Dit zijn signalen waarbij je een arts raadpleegt:

  • Koorts (boven 38°C) die langer dan 3 dagen aanhoudt, als je kindje suf is, als je kindje ontroostbaar huilt, als je kindje slecht drinkt of erg benauwd is.

(Groen-) slijm ophoesten, kan dat kwaad?

Je afweersysteem valt ziekteverwekkers aan en ruimt ze op. De minuscule trilhaartjes in het slijmvlies werken met het slijm het ‘vuil’ omhoog en door te hoesten werk je dit naar buiten. Normaal is je slijm helder, doorzichtig, wit. Door het ‘afval’ kan je slijm meer gelig of zelfs wat groen van kleur zijn. Je kunt dit slijm doorslikken – je maagzuur kan bijna alles aan – of uitspugen.

Let op: blijf je langdurig veel groen slijm ophoesten en heb je meer dan 5 dagen koorts (> 38°C), raadpleeg dan een arts.

Hoe lang duurt hoest(en)?

Hoest wordt meestal veroorzaakt door een virus en gaat binnen 2 tot 3 weken weer over. Blijf je langer dan 3 weken last houden van aanhoudende hoest – of heb je koorts, hoest je veel slijm op dat groen is of zelfs bloederig – ga dan naar je huisarts.

Werkt een hoestdrank, écht?

Dat verschilt per hoestdrank. Hoestdranken met ingrediënten als: Acetylcysteïne, Broomhexine, Codeïne of Noscapine zijn wetenschappelijk bewezen effectief. Acetylcysteïne en Broomhexine helpen bij het ophoesten van slijm. Codeïne en Noscapine dempen daarentegen de hoestprikkel. Daarnaast zijn er hoestmiddelen op de markt die staan geregistreerd als Traditionele Kruidengeneesmiddel. Deze producten bevatten natuurlijke ingrediënten. De werking is gebaseerd op jarenlang gebruik door consumenten.

Wat is het verschil tussen kriebelhoest en slijmhoest?

Bij een niet-productieve hoest, hoest je geen slijm op maar ontstaat er een spontane hoestprikkel in de luchtwegen – ook wel kriebelhoest, prikkelhoest of droge hoest genoemd. In dat geval kun je een hoestprikkeldempend middel gebruiken, bijvoorbeeld een hoestsiroop met deze werking. Je kunt ook een productieve hoest hebben met juist veel slijm dat het ‘vuil’ uit je longen wegwerkt: slijmhoest. Soms is het moeilijk om het slijm op te hoesten, dan spreek je van een vastzittende hoest. Een zelfzorgproduct met een slijmoplossend middel kan helpen.

Wat te doen tegen hoest?

Hoesten is een natuurlijk afweermechanisme van de luchtwegen. Het houdt je longen schoon. Hoesten is vervelend en kan erg vermoeiend zijn. Meestal is een virus de oorzaak van hoest en gaan de klachten binnen 2 tot 3 weken over. Dit helpt om het hoesten te verminderen:

  • veel drinken, zuig op een dropje, snoepje of hoestpastille
  • gebruik een hoestverzachtend middel zoals hoestsiroop, hoestpastilles of keeltabletten
  • gebruik bij vastzittende hoest een slijmoplossend middel
  • neem bij prikkelhoest een hoestprikkeldempend middel
Blijf je langer dan 3 weken hoesten, heb je langdurig koorts (> 5 dagen boven 38°C), hoest je veel groen slijm op of slijm met bloed, ben je benauwd, heb je last van een pijnlijke/piepende ademhaling? Raadpleeg dan je huisarts!

Laatst bijgewerkt: 09/11/2016