Tips bij hoest

Hieronder vind je 10 handige hoest tips bij hoesten. Deze hoest tips zijn nooit een vervanging van het advies van een arts en/of specialist.

1. TIP: Werk aan je weerstand

Vitaminen en mineralen spelen een belangrijke rol in je afweersysteem. Eet gezond en gevarieerd, neem voldoende beweging en zorg voor frisse lucht. Maak een sportieve wandeling in de buitenlucht, juist als je verkouden bent! Let ook op goede handhygiëne, dit vermindert de kans op besmetting aanzienlijk.

2. TIP: Wees zuinig op je neus en keel

Je neus verwarmt en bevochtigt de ingeademde lucht. Wanneer je last hebt van een verstopte neus, adem je ongemerkt door je mond. Dit droogt ten eerste de slijmvliezen in je mond- en keelholte uit en ten tweede prikkelt de koude, droge luchtstroom je luchtwegen extra. Mogelijke oplossing: gebruik een neuszalf of spray. Probeer ook het schrapen van je keel te vermijden. Dit wekt alleen maar nieuwe irritatie en dus een hoestprikkel op.

3. TIP: Zo help je je kind bij hoesten

Hoesten bij baby’s wordt meestal veroorzaakt door een virus die gepaard gaat met veel slijm dat de luchtwegen ‘schoon’ houdt. Hoesten is dus nuttig maar vermoeiend. Geef je kindje extra drinken en veel rust. Melkproducten en koude dranken (ijsje!) verzachten de zere keel. Gebruik afhankelijk van de leeftijd eventueel een hoestsiroop, neusspray of verkoudheidsbalsem. Een stoombadje werkt, een frisse slaapkamer is goed en leg je kindje ietsje schuin door een handdoek onder het hoofdeinde te plaatsen. Hier lees je wanneer je een arts raadpleegt.

4. TIP: Voorkom erger – blijf slijm ophoesten

Hoesten wordt meestal veroorzaakt door een griepvirus, verkoudheid of keelontsteking. Met een week of 2-3 nemen de klachten vanzelf af. Als je minder goed kunt ophoesten of een lage weerstand hebt, kunnen ziekteverwekkers zich razendsnel vermeerderen – zeker in de warme, vochtige omgeving in je longen. Een slijmoplossend middel kan helpen om beter op te hoesten.  Bij deze signalen waarschuw je altijd een arts: aanhoudende koorts (langer dan 5 dagen boven 38°C), ophoesten van veel groen slijm, benauwdheid, pijnlijke of piepende ademhaling, bloed bij het slijm (helderrood, donkerrood of roestbruin).

5. TIP: Voorkom uitdroging van je slijmvliezen

Voorkom uitdroging van je slijmvliezen door veel te drinken. Warme dranken helpen het beste omdat de damp de luchtwegen extra bevochtigt. Zuigen op een keelpastille bevordert je speekselaanmaak en verzacht je keel. Moet je lang spreken tijdens een presentatie? Zorg dat je een glas water bij de hand hebt! Airconditioning veroorzaakt droge lucht – plaats een luchtbevochtiger naast je bureau. Ventileer de ruimten in je huis, vooral je slaapkamer. Schone, frisse lucht bevordert de nachtrust en is goed voor de longen.

6. TIP: Natuurlijke middelen die helpen bij hoesten

Als je last hebt van een productieve hoest met veel slijm, kun je dit bij het ademhalen als het ware horen ‘reutelen’. Maar soms is het onmogelijk om dit slijm op te hoesten. Je spreekt dan van een vastzittende of slijmhoest. Stomen is ook effectief. Meer verzachtend werken honing, drop, tijm en althea.

7. TIP: Gebruik deze middelen bij vastzittende hoest

Hoesten is een belangrijk afweermechanisme van de luchtwegen. Het slijm dat wordt opgehoest houdt de luchtwegen en longen vrij van stof, bacteriën en andere ‘vreemde voorwerpen’. Je kunt het slijm uitspugen of doorslikken. Heb je last van vastzittende hoest of slijmhoest, gebruik dan een zelfzorgproduct met een slijmoplossende werking. Gebruik bij slijmhoest geen middel dat de hoestprikkel onderdrukt! Hoesten is in dit geval functioneel: het slijm móet weg.

8. TIP: Dit helpt bij hoesten

Een virus veroorzaakt meestal een verkoudheid met een niet-productieve hoest zonder slijm – ook wel kriebelhoest, droge hoest of prikkelhoest. Dit hoesten is erg vermoeiend en je kunt er zelfs spierpijn van krijgen. Paracetamol met codeïne is dan dubbel effectief: het verzacht alle pijntjes en het dempt de hoestprikkel. Een zelfzorgproduct met een hoestprikkeldempend werking of een hoest verlichtende werking wil ook goed helpen.

Laatst bijgewerkt: 09/11/2016